Ο λόγος που ο Μητσοτάκης χαρακτηρίζει “κακό για τη δημοκρατία” τα social media – Το επιτελείο του έσπευσε να απενεργοποιήσει τα κατά συντριπτική πλειονότητα αρνητικά σχόλια
Τον πανικό των ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου προκαλούν οι αλλεπάλληλες ισχυρές σεισμικές δονήσεις από τα αναρίθμητα οργισμένα σχόλια στα social media για τις συμπεριφορές αλαζονείας, νοσηρού ελιτισμού και κατάχρησης εξουσίας των εκπροσώπων της «αριστείας». Ταυτόχρονα, τα μπουκωμένα με κρατικό χρήμα τηλεοπτικά κανάλια και ειδησεογραφικά sites έχουν αφεθεί στη γενική χλεύη. Η «κινητή δημοσιογραφία» των πολιτών που αποτύπωσε την αστυνομική βία στις πλατείες και στα «επιτελικά κωρονογλέντια» ακυρώνει κάθε προσπάθεια εξωραϊσμού και διαστρέβλωσης της μιντιακής – κυβερνητικής προπαγάνδας. Όπως γράφει ο Κώστας Σαββόπουλος για την Αυγή, η κυβέρνηση, σύξυλη πλέον, παρακολουθεί το αδιαμεσολάβητο διαδικτυακό κύμα αμφισβήτησης να καταπίνει την εικόνα τής πολιτικής ηγεμονίας του Κυριάκου Μητσοτάκη που επιχειρούν να φιλοτεχνήσουν πρόθυμοι δημοσκόποι – επικοινωνιολόγοι. Η πρωθυπουργική δε οπτική ότι «έτσι όπως λειτουργούν σήμερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» προκαλούν «κακό στη δημοκρατία και στο επίπεδο διαλόγου» αποτελεί την επιτομή της αμηχανίας έναντι ενός φαινομένου που αδυνατεί να ελέγξει -και να χρηματοδοτήσει για ευνόητους λόγους- το επιτελικό κράτος.
Ξέχασαν την ενημέρωση
Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος έναντι της θύελλας αντιδράσεων από χρήστες του Facebook και του Twitter για τη συμμετοχή του Άδωνι Γεωργιάδη σε βαφτίσια -κόντρα στις απαγορεύσεις που προβλέπει η ΚΥΑ- και το τραγικό δυστύχημα που προκάλεσε όχημα της ασφάλειας της Ντ. Μπακογιάννη. Δεν πέρασε μάλιστα απαρατήρητο ότι δεν μετατέθηκε για τη χθεσινή ημέρα η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών (σ.σ.: λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας) μετά από ένα ιδιαίτερα πυκνό σε γεγονότα τετραήμερο!
Σ’ αυτό το φόντο, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου παραπέμπουν στις αναρτήσεις – εξηγήσεις του υπουργού Ανάπτυξης και της πρώην υπουργού χωρίς διάθεση να υψώσουν ομπρέλες προστασίας. Η Αριστοτελία Πελώνη, μάλιστα, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη (Alpha 989) δεν ρωτήθηκε για τα επίμαχα ζητήματα, ενώ προτίμησε να εστιάσει στη γνωστή «καραμέλα», δηλαδή «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε σε 31 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Και οι διαδηλώσεις δεν βοηθούν σε μια ευαίσθητη στιγμή για την πανδημία».
Διαδικτυακή οργή
Το κυβερνητικό επιτελείο εκλήθη άλλωστε ήδη να σηκώσει το βαρύτατο φορτίο διαδικτυακής αγανάκτησης -απενεργοποιώντας εντέλει τα σχόλια στο YouTube- όταν ο Κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμα του δεν έκανε καμία μνεία στον ξυλοδαρμό πολίτη από πτυσσόμενο μεταλλικό κλομπ στη Νέα Σμύρνη.
Η ανάρτηση της κυρίας Μπακογιάννη στις 14 Μαρτίου, που επιβεβαίωνε ότι όχημα της ασφάλειάς της «ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα», συγκέντρωνε μέχρι χθες το βράδυ περίπου 25.000 dislikes έναντι μόλις 2000 likes. «Γιατί σας πήρε τρεις μέρες να επικοινωνήσετε; Γιατί ΔΕΝ έχει δοθεί ακόμα το υλικό από τις κάμερες; Γιατί διέφυγε ο οδηγός για να μην περάσει αυτόφωρο & ΔΕΝ ζητήθηκαν τα στοιχεία του; Τι έχετε να πείτε για τη συγκάλυψη της Τροχαίας; Θα γίνει έρευνα και γι’ αυτό;» είναι τα ερωτήματα που θέτει στο προφίλ της χρήστης των social media. Άλλος έγραψε: «Νωρίς το θυμήθηκες… Στα σαράντα του παιδιού έπρεπε να πάρεις θέση!!!! Η ευθύνη σου τεράστια!!! Τα ‘λυμένα χέρια’ των αστυνομικών είναι έργο σας!!! Το ‘δεν λογαριάζω τίποτα και κανέναν’, έργο σας κι αυτό!!!!”.
Επιπλέον, δεκάδες χιλιάδες dislikes, που υπερτερούν σημαντικά έναντι των likes, προκάλεσαν οι διαδοχικές αναρτήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για τη «νομιμότητα» της βάφτισης. «Τα 800 από τα 790 σχόλια σε χλευάζουν και σε εγκαλούν. Τι δεν καταλαβαίνεις ακριβώς;» τόνιζε σε καυστικό τόνο στο προφίλ του νεοδημοκράτης διαδικτυακός «φίλος», ενώ άλλη χρήστης σχολίαζε ότι «το ότι μέχρι σήμερα κανένας πολίτης δεν γνώριζε για το δικαίωμα εξαίρεσης φαντάζομαι εμπίπτει στο ότι οι πολίτες είναι πανίβλακες και εννοείται δεν έχουν σοβαρούς λόγους εξαίρεσης! Ευτυχώς που μας κυβερνούν άριστοι όπως εσείς και μας ξεστραβώνουν!».